Textilier kommer i olika mönster, strukturer, färger och med olika motiv. Det här är en liten guide till dessa olika aspekter inom textildesign.
Mönster
En del mönster är upplivande och andra är mer lugnande. Ett sicksackmönster eller ett mönster med starka kontraster i mättade färger kan exempelvis upplevas stimulerande. Färger, mönster och kontraster tar mycket uppmärksamhet, men kan bli spännande om de placeras strategiskt och i lagom mängd. Ett marmorerat mönster med låg kontrast kan å andra sidan tolkas som mer harmoniskt. Med det i åtanke kan det vara en god idé att anpassa stilen på mönstret efter rummet. I ett sovrum kan man exempelvis ha harmoniska mönster och i arbetsrummet något mer stimulerande.
En bra mönsterdesign ska vara flödande på så sätt att upprepningen i mönstret inte går att ana. Blicken ska inte kunna fastna vid några detaljer utan mönstret ska upplevas som en helhet. Tryckta mönster tillverkas ofta med hjälp av så kallade rapporter, vilket är den del av mönstret som upprepas om och om igen. Rapporten kan ha en oregelbunden fri form eller vara staplad som fyrkanter bredvid varandra. Oavsett vilket så är det viktigt att mönstret har en helhetskänsla. Hos vävda textiler utgörs mönstret av olika färgade trådar. Beroende på vävteknik kan textilen vara enkelsidig, vilket innebär att mönstret ser bäst ut endast från ena sidan. Den kan också vara konstruerad så att den kan vändas åt båda hållen, vilket kan vara en trevlig egenskap hos filtar, dukar och gardiner exempelvis.
Färger
För den som är intresserad av färger är det en bra utgångspunkt att inreda med fokus på färgharmoni och färgpsykologi. Det finns flera olika färgläror att studera där Goethes färglära och Isaac Newtons färgcirkel är de mest berömda. Med hjälp av en färgcirkel kan man på ett enkelt sätt förutse och även få nya idéer kring hur färger kan passa ihop. Innan man beger sig ut på webben för att shoppa ny inredning kan man testa att måla upp färg på en bit kartong och se hur färgen harmonierar med resten av inredningen. Det finns även en mängd teorier om hur färger påverkar vårt humör och även det kan man ta med i beräkningen om man är intresserad av psykologi. Ett annat sätt att arbeta med färger är att få inspiration från en tavla eller design som man tycker om.
Strukturer
Textilier kan vara tillverkade på olika sätt och således ha olika strukturer. Ibland är detta en stor del av själva designen. Olika vävtekniker kan ge spännande struktur med inslag av grövre trådar eller enstaka färgelement. Design med strukturer passar den som vill ha en minimal men ändå en mjuk och organisk inredning. Ett hem som är inrett i en enda kulör kan på så vis göras mer intressant. Strukturen på textilier påverkar hur ljuset reflekteras. Ett tätt vävt sidentyg upplevs glansigt och ljust medan ett grovt stickat tyg blir mörkare. De känns också olika vid beröring. En del textiler är kalla och lena, andra är varma och grova. Att leka med olika strukturer, material och ljusreflektioner är ett bra sätt att inreda och samtidigt bibehålla en sammanhållen rumsdesign.
Motiv
Det finns mycket inredningstextil med motiv av olika slag såsom berömda karaktärer från filmer och program. I många webbshoppar kan man köpa exempelvis kuddfodral och andra små accessoarer till hemmet med alla möjliga motiv. För den som gillar en exotisk inredning finns det textiler med tryck av tigrar, lejon och elefanter. Globetrottern kan inreda med motiv av olika resmål som New York, Paris eller en paradisstrand. Den som gillar prylar av olika slag kan säkerligen hitta textiler med tryck av kaffekoppar, saxar eller en vintage datormaskin som väcker minnen till liv. Det finns i stort sett något för alla oavsett intresse.